Hemmets Veckotidning

Ett smakprov på en fantastisk upplevelse

Det händer faktiskt (jag är känd som en pratkvarn) att även jag tappar målföret och blir tyst. Just nu sker det när jag får frågan om jag läst någon bra bok. Då svarar jag: “Elena Ferrante, Min fantastiska väninna.

” När jag sedan får följdfrågan om varför den är så bra, ja, det är då jag tappar målföret helt och börjar stamma osammanhängande.

Boken handlar om två väninnor som växer upp i Neapels fattiga förorter i slutet av 50-talet i ett Italien i omvälvning.

Men ändå så enormt mycket mer. En historia som är bitter och överflödande, kärleksfull och vrång, grym och oskuldsfull, ung och åldrande. Två kvinnor som är bästa vänner men samtidigt tävlar med varandra om allt. Som skiljs åt men som alltid återvänder till varandra.

Där någonstans tar mina ord slut, läsupplevelsen var så stor att jag har svårt att förmedla den av rädsla för att förstöra den. Nu kan vi som en av få tidningar i Sverige publicera ett utdrag ur Min fantastiska väninna, och vi lottar också ut 10 böcker. Du hittar det på sidan 28. Läs och njut i förvissningen att det kommer tre delar till!

Du missar väl inte Britt Maris singelmat? Gott, genomtänkt och vällagat för en person. Halstrad laxtartar med hovmästarsås, det ska jag laga!

Vi ses nästa vecka!