Recensie: De geniale vriendin
Elena Ferrante – De geniale vriendin: Uitgeverij Wereldbibliotheek
Wie herinnert zich de eerste vriendschap die je als kind zijnde sloot niet meer? Die ene, allesomvattende, belangrijke vriendschap. Elena Ferrante beschrijft in De geniale vriendin hoe de vriendschap van twee meisjes uit Napels zich ontwikkelt.
Lila en Elena zijn de hoofdpersonen in De geniale vriendin. Lila is superslim, brutaal en hartstikke stoer: ze gooit zonder vrees stenen naar de buurtjongens en daagt Elena dan ook uit tot enge taken, die ze zelf moeiteloos lijkt te vervullen. Elena is iets terughoudender maar wil zeker niet onderdoen voor Lila. Net als Lila wil zij leren, de beste van de klas worden. Maar terwijl dit Lila makkelijk afgaat, moet Elena hier hard voor werken. Ze kijkt op tegen Lila, maar ziet haar ook als haar grootste concurrente.
Er ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap tussen de meisjes. Eentje van zowel verwantschap – niemand snapt Lila zo goed als Elena en andersom- als strijd, want aan de top van de klas is plek voor slechts een persoon. De strijd is extra beladen, want beide meisjes dromen van een leven buiten hun volkswijk in Napels. Terwijl Elena mag doorleren, moet Lila een plekje zien te vinden in het bedrijf van haar vader en broer.
Ferrante schrijft mooi, haast poëtisch over het harde leven in de naoorlogse volkswijk van Napels. De beschrijvingen zijn vol sfeer, synoniemen en verwijzingen. De beperkte sociale klasse en grenzen die de arbeidersklasse zichzelf oplegt gelden letterlijk tot het eind van de wijk. Ook Elena’s en Lila’s werelden zijn beperkt. Het beklemmende gevoel dat beide meisjes ervaren wordt uiterst nauwkeurig beschreven.
De geniale vriendin is het eerste deel van een trilogie. Dit boek gaat over de jeugd en puberteit van Elena en Lila, boek twee gaat verder waar het abrupte, open einde van De geniale vriendin ophield. Deel twee is al uit in Italie, maar de Nederlandse vertaling moet nog verschijnen. Ferrante schrijft op dit moment het derde en laatste deel.
Maar wie is Elena Ferrante eigenlijk? Zelf hult ze zich in mysteries, getuige de achterflap: Een auteur die publiciteit accepteert, heeft tenminste in theorie geaccepteerd dat zijn hele persoon, met al zijn ervaringen en gevoelens ter verkoop wordt aangeboden samen met zijn boek. En dat doe ik niet”. Juist door uitspraken als deze te doen raken mensen nieuwsgierig naar de persoon achter een boek. Er gaan geruchten dat Elena Ferrante slechts een pseudoniem is, maar wie hierachter schuilgaat, is nog steeds onbekend.
Het mysterie over de identiteit van Ferrante zorgt ervoor dat ik nog meer geïntrigeerd ben door dit boek. Het verhaal is prachtig opgezet, de schrijfstijl nagenoeg perfect. Ik kan niet wachten op deel twee, want een ding is zeker na het lezen van De geniale vriendin: Ik wil meer!
De geniale vriendin – Elena Ferrante €22,50
Ook voor 8WEEKLY.nl heb ik een recensie over De geniale vriendin geschreven. Die kun je hier vinden.