BLEKINGE LÄNS TIDNING

Annelie Henrysson: Jag har hittat några som delar min passion

Många drömmer om pittoreska orter i Italien, om franska sydkusten eller pulserande storstäder. Jag drömmer om Eksjö.

I sommar är ett stopp på orten bokat. Det är prio ett på min lista. Jag har nämligen blivit förförd av Bokhandlerskorna i Eksjö Bokhandel. I På pappret är det en vanlig bokaffär. I verkligheten något helt annat.

En dag dök de upp i mitt flöde på Facebook. Glada, härliga inlägg. Personliga. Deras tilltal har fångat mig. Men framför allt fångade de mig med en bild.

Du kan se den här ovan. Visst är det där man vill sitta och bara vara. Läsa lite. Fundera lite. Bläddra lite.

I mina ögon ser det ut som en plats där jag kan må bra och dröja mig kvar. Precis som i en bra bok.

När jag nyfiket googlar för att få veta mer om bokhandeln visade det sig att den var ganska illa ute för några år sedan. Inte konstigt, vi lever i en föränderlig värld där konsumtion både sviktar och ändras. Bokhandeln har inte varit förskonad.

Men så övertalades en kvinna vid namn Malin Alfredsson att ta över butiken. Malin är affärskvinna med passion för böcker, och att övertala henne visade sig vara ett lyckodrag.

Nu, ett antal år senare, går butiken riktigt bra och Eksjö bokhandel är nominerad till att kunna bli Årets butik 2016 i tävlingen Retail Awards.

I en artikel i Dagens Industri läser jag om hur delar av framgången trors vara att hela personalen är duktig på att finnas på sociala medier.

De talar helt enkelt om att de finns. Personligen tror jag att framgången beror på att det här är människor som älskar vad de gör. Det lyser igenom och det smittar.

Nyligen släppte personalen nyheten att de fått ett bokkontrakt. “Bokhandlerskornas memoarer” kommer att innehålla precis det titeln avslöjar. Personalens egna historier i bokform.

En så briljant idé.

Jag ser det som mycket troligt att Eksjö blir ett besöksmål på många boktokigas lista inom en ganska snar framtid.

Så till sist ett litet boktips. Och då tänker jag på boken som alla pratar om just nu, “Min fantastiska väninna” av Elena Ferrante.

Det är svårt att ta sig an en bok som är så omskriven och hyllad. Historien är fin och bitvis gripande om de båda flickorna som möts som små i Neapel under 50-talet. Elena och Lila blir oskiljaktiga och vi läsare ska få följa denna vänskap i inte bara en utan flera romaner. Elena Ferrante skriver piggt och rappt, bokens 335 sidor går som tåget, men för mig är boken långt ifrån “årets måste-läsning”.

Ferrantefebern drabbade inte mig.