Elena Ferrante – De geniale vriendin en de nieuwe achternaam
De Italiaanse Elena Ferrante is hard op weg om een literaire wereldster te worden, mede door haar mysterieuze achtergrond. Vanaf haar eerste boek kiest ze de anonimiteit en wil ze het werk voor zich laten spreken. Dat zorgt voor veel aandacht en gelukkig is haar werk ook die aandacht waard.
De twee boeken die ik van haar gelezen heb, behoren tot een vierluik over de vriendschap tussen twee Napolitaanse meisjes. De geniale vriendin, dat twee jaar terug verschenen is, speelt grotendeels in hun jeugd en De nieuwe achternaam, net uit, in de puberteit. Lila en Elena wonen in een achterstandswijk in Napels in de jaren vijftig. De meisjes zijn allebei buitengewoon slim, maar daar waar Elena kan doorleren door de hulp van haar lerares, moet Lila al jong gaan werken. Toch proberen beide meisjes zich aan hun milieu te ontworstelen door gebruik te maken van hun intelligentie.
Ferrante zet de sfeer in de wijk goed neer, met zijn kleine krabbelaars vol dromen of de maffiosi die denken dat ze alles kunnen maken. De conflicten tussen families en vriendengroepen bepalen het leven van volwassenen en kinderen. De intriges hangen in de lucht.
Het knappe en de aantrekkingskracht van het proza van de auteur zet hem erin dat ze beschrijvingen en gedachtes soms een kracht en geladenheid weet mee te geven, waardoor de scene boven zxichzelf uitstijgt. Iets dat ook gebeurt in het werk van Karl Ove Knausgard.
Iedereen die zich wil onderdompelen in de wereld van Ferrante kan beginnen met De geniale vriendin.De nieuwe achternaam volgt dan haast vanzelf.
Uitgeverij Wereldbibliotheek
De Geniale vriendin – 160 pagina’s
€22,50
De nieuwe achternaam – 480 pagina’s
€ 24,99
Beoordeling 9